Index biologiepaginaoverzicht biologie klas 1

stevigheid en beweging biologie voor jou

 
info biologiepagina uitleg biologie oefenen biologie bestanden biologie computer pc les biologie

 

Computeropdracht 2: Dierlijke skeletten

Lees alles rustig door. Het eindresultaat van deze opdracht is een verslag over een skelet van een dier. Gebruik dit word-bestand om je opdrachten uit te werken.

skelet slang

Stap 1

Klik op deze link en werk eerst de computeropdracht over dierlijke skeletten door. Druk telkens op verder >

Na het doorwerken van deze opdracht weet je wat het verschil is tussen zoolgangers / teengangers / topgangers / hoefgangers. Maak na afloop deze oefening.

 

 

Stap 2

Het bouwplan van veel gewervelden vertoont veel overeenkomsten. Kies 1 van onderstaande dieren om de botten van het skelet van te oefenen:

olifant
cavia
hond
kikker

Stap 3

Zoek op internet (Google) een duidelijke afbeelding van een skelet van een gewervelde. Sla deze afbeelding op en print hem vervolgens tweemaal groot uit. Zoek wel een ander dier dan de vier dieren hier boven.

 

Stap 4

Bestudeer je skelet goed. Beantwoord de vragen 1 t/m 9 die in dit word-bestand staan. Probeer zo duidelijk mogelijk antwoord te geven op de vragen. Gebruik eventueel ook je theorieboek.

 

 

Stap 5

Bekijk nu de volgende website. Hier worden 11 manieren van voortbewegen genoemd. Bij welke groep vind je jouw dier het beste passen? Vertel ook waarom en wat er zo bijzonder is aan deze manier van voortbewegen. Vul dit in bij vraag 10.

 

Stap 6

Gebruik een exemplaar van je skelet om het hele dier te tekenen. Je gaat nu naar aanleiding van het skelet de omtrek van het dier tekenen. Hou hierbij rekening met o.a. zijn vacht, dikte van spieren, organen etc.

 

Stap 7

Kleur in het andere exemplaar de volgende botten (indien ze aanwezig zijn):

  • Wervelkolom rood
  • Ribben geel
  • Schedel blauw
  • Opperarmbeen en dijbeen groen
  • Schouderblad oranje

Stap 8

Stop alles netjes bij elkaar voor je verslag. Je mag natuurlijk je opdracht mooier maken met extra informatie, afbeeldingen etc.

Succes ermee!!!