Index biologiepaginaoverzicht biologie klas 1

fotosynthese

 
info biologiepagina uitleg biologie oefenen biologie bestanden biologie computer pc les biologie

Fotosynthese en verbranding in planten

Fotosynthese (formule)

Water + koolstofdioxide + licht --> zuurstof + glucose

Een plant kan in de groene onderdelen van een plant (m.b.v. de bladgroenkorrels) fotosynthese uitvoeren. Het doel van de fotosynthese is het maken van suiker (glucose) en het maken van het gas zuurstof (O2). Om de fotosynthese te kunnen uitvoeren heeft een plant drie dingen nodig: water via de wortels van een plant, koolstofdioxide (CO2) via de huidmondjes in de bladeren en (zon)licht voor de energie. Zonder licht kan een plant niet aan fotosynthese doen

Verbranding

Een plant verbruikt energie, net als een mens. Deze energie kan een plant vrij maken door bijvoorbeeld glucose te verbranden, waarbij de afvalstof koolstofdioxide vrij komt. Hierbij wordt net als in de mens zuurstof gebruikt. Dit proces heet verbranding.

Glucose + zuurstof --> water + koolstofdioxide + energie

Het resultaat is dat gedurende de dag wanneer de plant zowel aan verbranding doet als aan fotosynthese, er twee kanten op gaswisseling van zuurstof en koolstofdioxide plaats vindt. 's Nachts vindt er geen fotosynthese plaats. Verbranding nog wel. 's Nachts gebruikt de plant dus zuurstof en geeft koolstofdioxide af.

Gelukkig gebruiken planten meer koolstofdioxide tijdens de fotosynthese, dan dat zij produceren tijdens de verbranding . Omgekeerd maken zij meer zuurstof tijdens fotosynthese, dan dat er gebruikt wordt tijdens verbranding. Kijk eens naar de animatie (dag en nacht)

fotoynthese plant

Bekijk hier de meer uitgebreide animatie over de fotosynthese

 

 

Fotosynthese en verbranding in planten | Biologiepagina.nl