Index biologiepaginaindex havo 4

biologie voor jou gedrag havo 4

 
info biologiepagina uitleg biologie oefenen biologie bestanden biologie computer pc les biologie

Liervogel: Leren door imitatie: de liervogel

Liervogels staan vooral bekend door hun buitengewone vermogen om natuurlijke en kunstmatige geluiden uit hun omgeving te imiteren. De roep van de liervogel is een rijke mengeling van zijn eigen lied en een willekeurig aantal geluiden dat het dier ooit eens heeft gehoord. Liervogels imiteren meestal andere vogelsoorten of dieren en vaak voegen ze hier geluiden aan toe.

De Australische folklore bevat vele spectaculaire verhalen over het imitatievermogen van de liervogel. Het verhaal van de liervogel die regelmatig het werk van een groep houtzagers stopzette door het geluid van de schaft-sirene na te doen is niet bevestigd, maar een aantal andere onvoorstelbare staaltjes imitatievermogen zijn zelfs op camera en geluidsband vastgelegd. Hierbij werden kettingzagen, motorgeluiden, geweersschoten en zelfs de geluiden van camerasluiters geïmiteerd. Liervogels leven in het Dandenong Ranges National Park, en in enkele andere parken langs de oostkust van Australië.

Deze volgens schijnen zelfs de geluiden na te doen van auto’s wanneer er ‘s nachts in de buurt autoraces worden gehouden op de parkeerplaats. En als je zelf een geluid maakt, heb je de kans dat de liervogel je meteen nadoet. kijk naar het filmpje en geniet mee: