Er wordt een onderzoek gedaan naar de afweer tegen ziekteverwekkers bij de tiendoornstekelbaars. Een aantal tiendoorns wordt besmet met een bepaalde ziekteverwekker. De reactie van het afweersysteem van de vissen is zoals bij de mens. Na de besmetting wordt elke dag het aantal ziekteverwekkers in het bloed van de vissen bepaald. De resultaten worden weergegeven in een diagram (zie de afbeelding).
Tijdens het onderzoek wordt ook de hoeveelheid antistof tegen de ziekteverwekker in het bloed van de vissen bepaald. Is die hoeveelheid antistof in het bloed van de tiendoorns op dag 8 groter dan, kleiner dan of gelijk aan de hoeveelheid op dag 3?
kleiner dan
gelijk
groter dan
In de 17e eeuw zijn veel mensen in Europa overleden aan de pest, een besmettelijke ziekte die veroorzaakt wordt door een bacterie. Men heeft menselijke resten uit die tijd opgegraven en onderzocht. Daaruit is gebleken, dat mensen met bepaalde bloedgroepen een grotere kans hadden om aan de ziekte te overlijden dan mensen met een andere bloedgroep. Antigenen van de pestbacterie lijken sterk op antigeen B dat op de rode bloedcellen kan voorkomen. Mensen met anti-B in hun bloed zouden daardoor meer kans op genezing hebben dan mensen die deze stof missen.
Vier bloedgroepen zijn: - bloedgroep A - bloedgroep B - bloedgroep AB - bloedgroep 0 Met welke twee bloedgroepen hebben mensen de meeste kans op genezing volgens de informatie hierboven?
Van vier verschillende personen worden twee druppels bloed op een voorwerpglaasje gebracht. Aan de ene druppel bloed wordt wat vloeistof met anti-A toegevoegd, aan de andere wat vloeistof met anti-B. In de afbeelding zijn de resultaten van deze bloedgroepbepalingen weergegeven.
Welke letter geeft het resultaat weer van de bloedgroepbepaling van iemand met bloedgroep AB?
P
Q
R
S
Bloedgroep AB+ (met resusfactor) komt vaker voor dan bloedgroep AB- (zonder resusfactor). Iemand met bloedgroep AB+ krijgt bij een operatie rode bloedcellen toegediend. Er zijn op dat moment zowel rode bloedcellen van het type AB+ als van het type AB- beschikbaar.
Welk type rode bloedcellen kan worden gebruikt zonder dat klontering van bloedcellen bij deze ontvanger optreedt?
alleen rode bloedcellen van het type AB+
alleen rode bloedcellen van het type AB-
zowel rode bloedcellen van het type AB+ als van het type AB-
Na inenting met een mazelenvaccin ontstaat immuniteit. Naar aanleiding van deze inenting worden twee uitspraken gedaan.
Welke van deze uitspraken zijn juist?
De anticonceptiepleister of de ‘plakpil’ is een voorbehoedmiddel. In de pleister bevinden zich bepaalde hormonen die via de huid in het bloed worden opgenomen. Deze hormonen beïnvloeden de werking van de eierstokken.
De hormonen uit de pleister worden via de huid in het bloed opgenomen. Waar in de huid bevinden zich bloedvaten?
alleen in de lederhuid
alleen in de lederhuid en in de kiemlaag
zowel in de lederhuid, als in de kiemlaag, als in de hoornlaag
Papegaaienziekte wordt door een bacterie veroorzaakt. Papegaaien en andere vogels kunnen de ziekte op mensen overbrengen via besmette deeltjes in de lucht. Als iemand die inademt, kunnen de bacteriën via de longen in het bloed terechtkomen. De ziekte geeft soms alleen griepachtige verschijnselen, maar kan ook zeer ernstig zijn.
Na infectie worden antistoffen gemaakt. Waar bevinden de antistoffen tegen papegaaienziekte zich dan?
alleen in de lymfe
alleen in de weefselvloeistof
alleen in het bloedplasma
zowel in de lymfe, als in de weefselvloeistof, als in het bloedplasma
Kinderen in Nederland worden ingeënt tegen Hib als ze 2, 3, 4 en 11 maanden oud zijn. Dat gebeurt samen met de zogenaamde DKTP-inenting. Hierdoor wordt tegelijkertijd immuniteit opgebouwd tegen difterie, kinkhoest, tetanus, polio en Hib-ziekten.
Worden bij zo’n DKTP-Hib-vaccinatie antigenen in het lichaam gebracht? Zo ja, hoeveel verschillende soorten?
nee
ja, één soort
ja, meer dan één soort
In de volgende gevallen worden bij de mens weefsels overgebracht: 1 bij een harttransplantatie, 2 bij een transfusie waarbij bloed van bloedgroep AB wordt toegediend aan iemand met bloedgroep A, 3 bij een bypass-operatie, waarbij een stukje van een beenader van een patiënt wordt overgebracht naar zijn hart.
In welk(e) van deze gevallen worden antistoffen tegen het overgebrachte weefsel geproduceerd?
alleen in geval 1
alleen in geval 2
alleen in geval 3
in de gevallen 1 en 2
in de gevallen 1 en 3
in de gevallen 2 en 3
Hepatitis B is een leverontsteking die ontstaat door een infectie met een virus. De ziekte wordt vooral overgedragen via bloed en door seksueel contact. Door bloedonderzoek kan vastgesteld worden of iemand besmet is met het hepatitis B virus. Bij dit onderzoek kunnen zowel antigenen van het virus als antistoffen ertegen in het bloed aangetoond worden. Uit zo’n bloedonderzoek blijkt dat iemand is besmet met het hepatitis B virus. Enkele weken later wordt zijn bloed weer onderzocht. Uit dit tweede onderzoek blijkt dat het virus niet meer in het bloed aanwezig is.
Welke stoffen zijn bij het tweede onderzoek in het bloed aangetroffen?
alleen de antigenen
alleen de antistoffen
zowel de antigenen als de antistoffen
In de afbeelding is een tekening van de doorsnede van de huid weergegeven.
Wolvet bestaat uit stoffen die afgegeven worden door twee soorten klieren in de huid. Met welke twee letters worden die klieren aangegeven?
Met één nier kan men leven. Wanneer beide nieren niet goed werken, wordt soms een niertransplantatie uitgevoerd. In het lichaam van een nierpatiënt wordt dan een gezonde nier geplaatst van iemand anders, de donor. Lichaamsvreemde stoffen in de donornier kunnen na zo’n transplantatie een afstotingsreactie in het lichaam van de ontvanger veroorzaken.
Waaruit bestaat zo’n afstotingsreactie?
rode bloedcellen maken antigenen
rode bloedcellen maken antistoffen
witte bloedcellen maken antigenen
witte bloedcellen maken antistoffen
Anne is nierpatiënt. Haar man Joris biedt zich als nierdonor voor Anne aan. De weefseltypen van beiden komen voldoende overeen. Anne heeft bloedgroep B en Joris heeft bloedgroep A. Gelet op de bloedgroepen is Joris geen geschikte donor voor Anne.
Wat is hiervoor de reden?
Het bloed van Anne bevat anti-A.
Het bloed van Anne bevat anti-B.
Het bloed van Anne bevat anti-B.
Het bloed van Anne bevat antigeen B.
Tetanus is een ziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie die na een verwonding in het lichaam terecht kan komen. De kans dat iemand met de tetanusbacterie besmet wordt, is vooral groot bij een wond waarin aarde of straatvuil terechtgekomen is. De bacterie maakt een giftige stof die al in kleine hoeveelheden dodelijk kan zijn. Als men vermoedt dat iemand besmet is met de bacterie, moet hij zo snel mogelijk behandeld worden. Er worden dan antibiotica toegediend. Ook wordt een injectie gegeven met antistoffen tegen het tetanusgif.
Waarom krijgt een tetanuspatiënt antibiotica toegediend?
om de tetanusbacteriën te bestrijden
om het tetanusgif onschadelijk te maken
om de vorming van antistoffen te bevorderen
Een pokkenvaccin bevat een onschadelijk gemaakt pokkenvirus. Op het oppervlak van dit virus bevinden zich bepaalde stoffen die witte bloedcellen aanzetten om antistoffen te gaan produceren tegen het pokkenvirus.
Hoe noemt men de stoffen die witte bloedcellen aanzetten om antistoffen te gaan maken?
Anja heeft bloedgroep 0+
Welke antistoffen tegen bloedgroepantigenen heeft Anja in haar bloed?
alleen anti-resus
alleen anti-A en anti-B
zowel anti-A, anti-B als anti-resus
Iemand laat een blijvende tatoeage zetten. De wondjes die hierdoor ontstaan gaan bloeden.
Welke laag is of welke lagen zijn dan in ieder geval beschadigd?
alleen de hoornlaag
alleen de hoornlaag en de kiemlaag
alleen de hoornlaag, de kiemlaag en de lederhuid
de hoornlaag, de kiemlaag, de lederhuid en het onderhuids bindweefsel
Dwight heeft een bloedtransfusie nodig. Van wie kan Dwight rode bloedcellen toegediend krijgen zonder gevaar voor klontering?
Myxomatose is een virusziekte die bij konijnen voorkomt. Het virus wordt overgedragen door bloedzuigende insecten zoals muggen. Een besmet konijn raakt door de ziekte zo verzwakt dat er ook ontstekingen optreden die door bacteriën worden veroorzaakt, zoals ontstekingen van ogen en longen.
Konijnen kunnen tegen myxomatose worden ingeënt met een vaccin. Dit vaccin bevat verzwakte ziekteverwekkers. Inenting daarmee is een vorm van immunisatie en levert na één week al een goede immuniteit op.
Hoe wordt deze vorm van immunisatie genoemd?
kunstmatige, actieve immunisatie
kunstmatige, passieve immunisatie
natuurlijke, actieve immunisatie
natuurlijke, passieve immunisatie
Tot voor kort kon een niertransplantatie alleen plaatsvinden als de donor en de ontvanger passende bloedgroepen hadden. Door een nieuwe techniek speelt de bloedgroep bij deze transplantatie geen rol meer. Bij die techniek worden bij de nierpatiënt de antistoffen tegen de donorbloedgroep uit het bloed gefilterd. Alle andere antistoffen gaan terug in het lichaam.
Jasmijn is nierpatiënt en komt in aanmerking voor een niertransplantatie. Ze heeft bloedgroep 0. Door de nieuwe techniek kan zij van haar broer Mark een donornier ontvangen. Mark heeft bloedgroep A. Voordat de transplantatie wordt uitgevoerd, wordt het bloed van Jasmijn gefilterd.
Welke antistoffen worden uit haar bloed verwijderd?
alleen anti-A
alleen anti-B
anti-A en anti-B
Op een website over voeding staat het volgende te lezen:
Zorg ervoor dat je voedsel voldoende voedingsvezels en water bevat. Je lichaam gebruikt water onder andere om zweet te maken. Zweet is nodig voor de regeling van de lichaamstemperatuur.
Over zweet en lichaamstemperatuur worden de volgende twee uitspraken gedaan. 1 De productie van zweet neemt toe als je lichaamstemperatuur stijgt. 2 Door verdamping van zweet koelt je lichaam af.
Zijn deze uitspraken juist?
Geen van beide uitspraken is juist.
Alleen uitspraak 1 is juist.
Alleen uitspraak 2 is juist.
Beide uitspraken zijn juist.
Dina heeft CVID. Door deze ziekte maakt haar lichaam onvoldoende antistoffen. Voordat de ziekte bij haar werd ontdekt, liep ze vaak infecties op. Regelmatig moest ze antibiotica gebruiken om deze infectieziekten te bestrijden. Inentingen leveren bij Dina geen goede immuniteit op. Daarom krijgt ze eenmaal per maand antistoffen uit donorbloed toegediend.
Hoe worden ziekten bestreden door het gebruik van antibiotica?
Door antibiotica worden alleen bacteriën onschadelijk gemaakt
Door antibiotica worden alleen virussen onschadelijk gemaakt.
Door antibiotica worden zowel bacteriën als virussen onschadelijk gemaakt.
Door antibiotica wordt het lichaam aangezet tot het maken van meer antistoffen.
Dina heeft CVID. Door deze ziekte maakt haar lichaam onvoldoende antistoffen. Voordat de ziekte bij haar werd ontdekt, liep ze vaak infecties op. Regelmatig moest ze antibiotica gebruiken om deze infectieziekten te bestrijden. Inentingen leveren bij Dina geen goede immuniteit op. Daarom krijgt ze eenmaal per maand antistoffen uit donorbloed toegediend.
Is het toedienen van antistoffen aan Dina actieve immunisatie of is het passieve immunisatie?
Actieve
Passieve
Sommige soorten ziekteverwekkers komen zo algemeen voor en worden zo gemakkelijk overgedragen, dat de meeste kinderen er al jong mee besmet raken. Als een kind van zo’n ziekte genezen is, treden er bij een volgende besmetting meestal geen ziekteverschijnselen meer op. Zulke ziekten worden kinderziekten genoemd omdat ze bijna nooit bij volwassenen voorkomen. Voorbeelden van kinderziekten zijn: bof, mazelen, rode hond, roodvonk en waterpokken. Van deze ziekten wordt roodvonk door een bacterie veroorzaakt, de overige door virussen.
Sinds 1987 worden kinderen in Nederland ingeënt tegen bof, mazelen en rode hond. Het vaccin wordt het BMR-vaccin genoemd. Bevat het BMR-vaccin antigenen? En bevat het antistoffen?
alleen antigenen
alleen antistoffen
zowel antigenen als antistoffen
Op het celmembraan van rode bloedcellen kunnen zich antigenen bevinden die bepalend zijn voor de bloedgroepen van het AB0-systeem. Wetenschappers zijn erin geslaagd deze antigenen te verwijderen. Bloedcellen zonder die antigenen wil men gebruiken voor bloedtransfusie.
Welke mensen zouden zulke rode bloedcellen kunnen ontvangen zonder dat er samenklontering plaatsvindt?
alleen mensen met bloedgroep 0
alleen mensen met de bloedgroepen 0 en AB
alleen mensen met de bloedgroepen A en B
mensen met de bloedgroepen 0, A, B en AB
Een vaccin bevat
Antigenen van lymfocyten
Een hormoon dat immuniteit opwekt
Witte bloedcellen die tegen infectie strijden
Antistoffen die binnendringende micro-organismen herkennen
Geïnactiveerde ziekteverwekkers
Je bent immuun voor een bepaalde ziekte doordat
bepaalde lymfocyten snel de juiste antistof kunnen maken
antigenen zo zijn veranderd dat binnendringers niet langer je weefselcellen kunnen binnendringen
antistoffen tegen de ziekteverwekker constant in het bloed door je lichaam circuleren
je niet-specifieke afweer is versterkt
fagocyten gestimuleerd worden om snel binnendringers op te eten
In een serie immuniteits-experimenten werd de thymus bij jonge muizen verwijderd. Wat is hiervan het meest waarschijnlijke gevolg?
De jonge muizen krijgen last van allerlei allergiën
De jonge muizen zullen nooit kanker ontwikkelen
De jonge muizen zullen gemakkelijker getransplanteerde organen accepteren
De jonge muizen krijgen last van auto-immuun ziektes
De jonge muizen krijgen geen ontstekingsreacties
In het menselijke lichaam worden door cellen van het afweersysteem immunoglubulinen (antistoffen) gemaakt. Waar in het lichaam bevinden zich de minst gespecialiseerde cellen waaruit immunoglobuline-producerende cellen zich ontwikkelen?
In het beenmerg
In het bloed
In de thymus
Over het aantal verschillende soorten antistoffen dat een mens vormt worden de volgende beweringen gedaan:
Welke bewering is juist?
Dit aantal is groter dan het aantal verschillende ziekteverwekkers waarmee iemand in aanraking komt
Dit aantal is kleiner dan het aantal verschillende soorten geactiveerde B-lymfocyten
Dit aantal is gelijk aan het aantal verschillende geheugencellen dat gevormd wordt
In welk deel van de cel bevinden zich de weefselspecifieke antigenen?
B-lymfocyten kunnen op binnengedrongen antigenen reageren door specifieke immunoglobulinen te produceren. In afbeelding 14 is de vorming van immunoglobulinen schematisch weergegeven.
Vier gebeurtenissen zijn aangegeven met de letters A, B, C en D. Iemand wordt gevaccineerd tegen tetanus. Na de vaccinatie verandert de concentratie antistoffen in zijn bloed. Deze verandering is weergegeven in het diagram van afbeelding 15.
De tijd na de vaccinatie is in het diagram van afbeelding 15 verdeeld in de perioden 1 tot en met 4. In welke van deze perioden treedt gebeurtenis D uit afbeelding 14 vooral op?
1
2
3
4
Veel astmapatiënten zijn overgevoelig voor bepaalde antigenen die bij inademing in de bronchiën komen en daar een allergische reactie veroorzaken. Zo een astma-aanval wordt gekenmerkt door benauwdheid en kortademigheid, veroorzaakt door een krampachtig samentrekken van spieren in de wand van de bronchiën. De antigenen brengen in bepaalde cellen in de slijmlaag van de luchtwegen de productie van een antistof type Ig-E op gang. Deze antistof sensibiliseert in de wand van de bronchiën mestcellen, die reageren door bepaalde stoffen af te geven. Deze stoffen veroorzaken, onder andere via het zenuwstelsel, het optreden van spiercontracties in de wand van de luchtpijpvertakkingen.
- Hoort de productie van Ig-E tot de aspecifieke en/of tot de specifieke afweer? - Welke cellen produceren deze antistof?
Bij een konijn wordt om de drie dagen een kleine hoeveelheid schapenbloed ingespoten. Na enkele weken wordt een druppel schapenbloed gemengd met een druppel serum van dit konijn (test 1). Ook wordt een druppel bloed van het konijn gemengd met een druppel serum van het schaap (test 2).
Bij welke van deze testen treedt klontering van rode bloedcellen op?
bij geen van beide testen
alleen bij test 1
alleen bij test 2
zowel bij test 1 als bij test 2
Afweer kan onder andere gebeuren door:
1 maagzuur, 2 fagocyten, 3 huid.
In welke situatie is er sprake van aspecifieke afweer?
Uit welke type cellen zijn plasmacellen ontstaan?
uit fagocyten
uit cytotoxische T-cellen
uit T-helpercellen
uit B-lymfocyten
Welk type cellen is de grootste producent van cytokinen?
geheugencellen
T-helpercellen
B-lymfocyten
Cytotoxische T-cellen
Fagocyten
Op tijdstip P wordt iemand geïnfecteerd met een bepaalde ziekteverwekker. Op tijdstip Q, een jaar later, treedt voor de tweede maal infectie op met eenzelfde ziekteverwekker. De concentratie antistoffen in het bloed van deze persoon ondergaat hierdoor veranderingen.
Hiernaast staan vier diagrammen waarin het verband tussen concentratie antistof en de tijd wordt weergegeven. Welk van bovenstaande diagrammen geeft de te verwachten concentraties antistoffen weer als gevolg van infecties op de tijdstippen P en Q?
1
2
3
4
Een resusbaby ontstaat als de moeder resusnegatief is en na een besmetting (bv. bij een eerdere bevalling) resusantistoffen heeft gemaakt. Deze antistoffen komen in het bloed van een volgend kind dat resuspositief is. De antistoffen breken het bloed van het kind af.
Op welke manier kan antistofvorming door de moeder, direct na de geboorte, worden tegen gegaan?
De moeder voor de geboorte vaccineren met een resusantigeen.
De moeder direct na de geboorte inspuiten met antistoffen.
De moeder tijdens de geboorte een bloedtransfusie geven met resusnegatief bloed.
De moeder voor de geboorte een bloedtransfusie geven met resusnegatief bloed.
’Tropenjaren tellen dubbel’ is een gezegde. In de negentiende eeuw waren er twee opvattingen over de mogelijkheid tot aanpassing van blanken aan het klimaat in de tropen. Veel Nederlanders hadden moeite met de tropische omstandigheden in het toenmalige Nederlandsch-Indië. Volgens de arts Junghuhn kwam dat doordat zij lichamelijk niet tot aanpassing aan de hitte in staat waren. Volgens de arts Swaving was aanpassing best mogelijk, maar hielden de Nederlanders er een verkeerde leefwijze op na.
Een andere arts, Eijkman, deed onderzoek naar de lichaamstemperatuur van blanke Nederlanders die in het toenmalige Nederlandsch-Indië matig zware arbeid verrichtten. Hij vergeleek die met de in Nederland gevonden waarden bij een overeenkomstige groep. Deze bleken in beide gebieden gelijk. Vier mogelijke veranderingen van het lichaam staan hieronder.
Welke van deze vier veranderingen droeg het meest bij tot het op peil houden van de lichaamstemperatuur van blanke Nederlanders in Nederlandsch-Indië?
verlaging van de hartslag
vernauwing van de bloedvaten
verlaging van de urineproductie
verhoging van de zweetproductie
Hoe noemt men volgroeide B-lymfocyten?
Plasmacellen
Fagocyten
Natural killercellen
T-lymfocyten
Welk type witte bloedcellen zijn aangetast bij het HIV-virus?
Cytotoxische T-cellen
T-Helpercellen
B-Lymfocyten
Fagocyten
Plasmacellen
Een ongeboren kind kan via de placenta en via de moedermelk antistoffen van de moeder krijgen. Dat is noodzakelijk omdat de antistoffenproductie pas na de geboorte op gang komt.