biologiepagina voor het oefenen van biologie

video biologie

 
contact met biologiepagina.nl

Video lieveheersbeestje

Lieveheersbeestje eet bladluizen

 

 

1) Dit is een jong lieveheersbeestje. Het lijkt nog niet op de ouders. Daarom noem je het een larve. De larve eet veel en het duurt dan ook niet lang of hij is groot genoeg voor de laatste vervelling. De larve hecht zich vast op een blad om te verpoppen. Hij verandert van vorm. Hij wordt korter en dikker. Na een tijdje barst de larvenhuid open en komt er een gele pop tevoorschijn. De pop beweegt met schokjes. Binnen groeit nu een lieveheerbeestje. Dat is van buiten niet te zien. Het duurt nog even. Nu is het zover. In de pop zit nu een kevertje, dat naar buiten probeert te komen. Het jonge kevertje is niet oranjerood en stippen zijn er ook niet. De dekschilden aan de bovenkant worden al gauw hard. De kleur wordt donkerder en de stippen worden zichtbaar. Langzaam verdwijnt de gele kleur. Het kevertje lijkt steeds meer op een lieveheersbeestje. De nieuweling is nu klaar om de wijde wereld in te trekken. Overal klimmen ze omhoog. Daarboven spreiden ze de dekschilden, vouwen de vleugels uit en vliegen weg.

2) Bladluizen zijn schadelijk, omdat ze sap uit planten zuigen. Het lieveheersbeestje en haar larven zijn de belangrijkste vijanden van bladluizen. Het lieveheersbeestje is daarom een bondgenoot van de mens bij gewasbescherming.

Mieren verdedigen bladluizen tegen vijanden, maar tegen deze larve van het lieveheersbeestje kan een mier niet op. De larve van het lieveheersbeestje eet niets liever dan bladluizen. Met zijn scherpe kaken grijpt hij een bladluis vast en eet die daarna zo snel mogelijk op. Van de bladluis blijft alleen het lege huidje over. Een volwassen lieveheersbeestje eet ook bladluizen. Als het een groep bladluizen heeft gevonden, eet het ze een voor een op. Zo'n kevertje kan meer dan honderd bladluizen per jaar aan. Tuinders zien daarom graag lieveheersbeestjes en ook hun larven. Ze helpen hem bij het bestrijden van bladluisplagen. (Bron: schooltv)