biologiepagina voor het oefenen van biologie

video biologie

 
contact met biologiepagina.nl

Video BioBits VMBO Voortplanting

4. De geboorte

 

Soms is het moeilijk te weten of je zwanger bent. Wel of niet ongesteld worden is niet altijd een juist teken. Vaak merk je bij zwangerschap snel veranderingen aan je lichaam zoals pijnlijk gespannen borsten. Maar ook meiden in de puberteit hebben vaak last van pijnlijke borsten.

Tijdens de zwangerschap groeit de baby in de baarmoeder. Het vruchtwater beschermt hem tegen stootjes, temperatuursveranderingen en uitdrogen. Via de navelstreng krijgt de baby voedsel en zuurstof. De navelstreng loopt tussen de baby en de placenta. De placenta noem je ook wel moederkoek.

Na negen maanden weegt de baby zo'n 2,5 kilo. Hij kan nu geboren worden. De moeder krijgt weeën; een teken dat de geboorte begint. Vlak voor de bevalling wordt de baarmoederwand wijder. Meestal springen dan de vruchtvliezen en stroomt het vruchtwater naar buiten.

Direct na de geboorte wordt de navelstreng doorgeknipt en moet de baby zelf gaan ademhalen. Een paar uur later drinkt hij melk uit de borst van de moeder. (Bron: schooltv)

 

Andere afleveringen van deze serie: