biologiepagina voor het oefenen van biologie

video biologie

 
contact met biologiepagina.nl

Video BioBits VMBO Voortplanting

2. Groei en ontwikkeling

 

In de puberteit, zo tussen het elfde en negentiende jaar, verandert er van alles aan het lichaam. Bij meisjes begint de puberteit vaak eerder dan bij jongens. Van die veranderingen kun je nogal onzeker worden.

Je begint je leven als baby, daarna word je kleuter, schoolkind, puber, volwassene en tenslotte bejaard. Elke levensfase heeft zijn eigen kenmerken. Geslachtskenmerken heb je al vanaf je geboorte. Bij het meisje zie je daarvan aan de buitenkant de vagina en de schaamlippen. Bij jongens de penis en de balzak.

Binnenin de buik zitten ook kenmerken, die er al vanaf de geboorte zijn. Bij het meisje zijn dat de eierstokken. In de puberteit komen daar kenmerken bij. Haar onder de oksels en schaamhaar. De borsten worden groter en de heupen worden ronder. En een meisje wordt voor het eerst ongesteld.

Ook een jongen krijgt er kenmerken bij. De stem wordt zwaarder. En verder haargroei onder de oksels, rond de penis, op de borst en in het gezicht. Penis en balzak worden groter. Jongens krijgen in de puberteit de eerste zaadlozingen. Vanaf die tijd kunnen ze een kind verwekken.

Niet alleen het lichaam verandert tijdens de puberteit ook de stemming kan sterk wisselen. En tijdens de puberteit word je vaak voor het eerst verliefd. (Bron: schooltv)

 

Andere afleveringen van deze serie: