biologiepagina voor het oefenen van biologie

video biologie

 
contact met biologiepagina.nl

Video BioBits VMBO Voortplanting

2. Seksualiteit

 

Veel jongens en meisjes zijn bang te ontdekken dat ze homoseksueel zijn. Je kunt daar niks aan doen. Het is geen bewuste keuze. Ook kun je ontdekken dat je biseksueel bent. Meestal weet je dat pas zeker als je wat ouder bent.

In de puberteit word je geslachtsrijp. Jongens kunnen kinderen verwekken en meisjes kunnen zwanger raken. Bij een jongen beginnen in de puberteit de teelballen zaadcellen te maken. Sperma bestaat uit zaadcellen en vocht uit de zaadblaasjes en de prostaat. Als de blaasjes rond de plasbuis in de penis zich met bloed vullen spreek je van een erectie.

Eicellen zijn de vrouwelijke voortplantingscellen. Ze komen uit de eierstokken, die links en rechts van de baarmoeder zitten. Vanaf de puberteit komt er eens per vier weken een eicel vrij. Dit noem je ovulatie. De eileiders vervoeren de eicellen naar de baarmoeder. Als een eicel niet bevrucht is door een mannelijke zaadcel, lost de eicel op. Daarna word je ongesteld.

Er bestaan nogal wat misverstanden over het maagdenvlies. Het maagdenvlies is een weefselrandje aan het begin van de vagina. Dat kan echt niet kapotgaan van sporten of van een tampon. Als een meisje geen bloed verliest bij de eerste geslachtsdaad heeft dat ook niks te maken met het al of niet maagd zijn. (Bron: schooltv)

 

Andere afleveringen van deze serie: