biologiepagina voor het oefenen van biologie

video biologie

 
contact met biologiepagina.nl

Video BioBits VMBO Erfelijkheid

12. De familie

 

Het DNA van Julia en Terrence verschilt, maar er zijn ook overeenkomsten. Die kunnen worden verklaard, omdat ze halfbroer en halfzus zijn. Julia en Terrence proberen hun familierelatie in een stamboom weer te geven.

Het DNA-profiel van Hugo maakt duidelijk dat hij zijn vrouw niet vermoord kan hebben. Ook Mabel gaat vrijuit. Dan komt een zekere Erik opdagen die beweert dat hij een eeneiige tweelingbroer van Arend is. Hij vertelt dat hij naar Villa Genetica was gekomen om Julia haar moeder te vragen Arend in het ziekenhuis op te zoeken. Maar ze schrok zo toen ze Erik zag, dat ze een hartaanval kreeg en stierf. Het DNA van de plaats delict is van Erik. Vlak voor de moeder van Julia stierf heeft ze hem in paniek gekrabd en zo zijn zijn cellen onder haar nagels terecht gekomen.

De DNA-profielen van Arend en Erik lijken wel van dezelfde persoon. Shirley verklaart dat met behulp van een animatie. Ze laat zien hoe een bevruchte eicel door mitose uitgroeit tot een groepje cellen die allemaal kopieën van dezelfde chromosomen hebben. Dat groepje kan in de eileider in tweeën uiteenvallen. Elk groepje groeit in de baarmoeder uit tot een baby, die dezelfde chromosomen heeft als de bevruchte eicel. Of Julia alles heeft begrepen blijft de vraag als ze zegt blij te zijn dat ze niet de genen van Hugo heeft. (Bron: schooltv)

 

Andere afleveringen van deze serie: