biologiepagina voor het oefenen van biologie

video biologie

 
contact met biologiepagina.nl

Video BioBits VMBO Erfelijkheid

9. De moord

 

Julia woont in Villa Genetica, waar Terrence zijn moeder Mabel die daar schoonmaakster is, helpt. Op een dag wordt de moeder van Julia dood aangetroffen. Er wordt een onderzoek gestart.

Terrence wijst Julia erop dat haar bruine oogkleur niet klopt met de wetten van de erfelijkheidsleer. Haar hele familie heeft immers blauwe ogen. In hun gesprek komt naar voren dat het uiterlijk afhangt van erfelijke en omgevingsinvloeden. Ook of je een gootje van je tong kunt maken is volgens Terrence genetisch bepaald. Als gevolg van dit gesprek gaat Julia eraan twijfelen of haar vader Hugo wel echt haar vader is.

Een rechercheur neemt een wangslijmmonster van Julia om een DNA-profiel te maken. Met zulke DNA-profielen kunnen misdrijven worden opgelost, maar er is ook aan te zien of iemand je biologische ouder is.

Julia krijgt door dat hier haar kans ligt om erachter te komen of Hugo haar vader is of niet. Ze heeft alleen een DNA-profiel van zichzelf en van Hugo nodig.

De rechercheur nodigt Julia uit voor een bezoek aan een gerechtelijk laboratorium. Daar ontmoet ze de laboratoriummedewerkster Shirley, die haar aan de hand van een kern van een wangcel uitlegt wat DNA is en waar je het kunt vinden. Ze vertelt ook wat kernen, chromosomen, genen, DNA en DNA-profielen met elkaar te maken hebben.

Shirley maakt een DNA-profiel van Julia en Hugo. Omdat de DNA-profielen van Julia en van Hugo geen duidelijke overeenkomsten hebben, heeft Julia een goede reden om eens openhartig met Hugo te praten. (Bron: schooltv)

 

Andere afleveringen van deze serie: