biologiepagina voor het oefenen van biologie

video biologie

 
contact met biologiepagina.nl

Video BioBits VMBO Erfelijkheid

10. De vader

 

Hugo vindt het logisch dat er verschillen tussen hem en Julia bestaan. Hij is immers een man en zij is een vrouw. En iedereen weet toch dat dochters van de moeder en zoons van de vader erven? Maar op grond van het DNA-profiel kan Hugo niet de vader van Julia zijn.

Shirley laat Julia zien hoe uit een eicel en een zaadcel een bevruchte eicel ontstaat. Die bevruchte eicel gaat zich delen door ongeslachtelijke celdeling (mitose). Het bijzondere van die delingen is, dat elke nieuwe cel precies dezelfde chromosomen heeft en dus hetzelfde DNA als de bevruchte eicel. Daardoor zitten in Julia's cellen kopieën van het DNA van haar moeder en vader. In een DNA-profiel van Julia moet je daarom overeenkomsten vinden met het DNA-profiel van haar vader. Als die er niet zijn, is Hugo niet haar biologische vader.

Terrence blijkt een zekere Arend te kennen, die meer weet over de echte vader van Julia. Van de doodzieke Arend hoort Julia dat hij haar vader is. Van hem heeft ze bijvoorbeeld haar bruine ogen en een heel bijzondere moedervlek. (Bron: schooltv)

 

Andere afleveringen van deze serie: