Hoe leer je voor biologie

Hoe leer je voor biologie?

Hoe kun je het beste leren voor biologie in de bovenbouw?

Welkom in de bovenbouw! Een van de grote verschillen met de onderbouw is de hoeveelheid leerstof en het aantal inzichtsvragen. Bij deze het antwoord op de meest gemailde vraag aan Biologiepagina.nl: Hoe kun je het beste je proefwerk biologie leren?

Vooraf tijdens de lessen:

 • Maak altijd je opdrachten, maar nog belangrijker kijk ze serieus na. Docenten geven huiswerkopdrachten niet op om je te pesten, maar om de lesstof te verwerken. Het maken van opdrachten is een manier om je inzicht te trainen en te leren van gemaakte denkfouten. In de onderbouw draait een toets leren vooral op kennis, in de bovenbouw speelt naast de kennis ook inzicht en toepassen een belangrijke rol. Met alleen braaf stampen train je je inzicht niet!
  • Tip: kijk altijd met rood na; dan kun je tijdens het leren snel terug kijken welke vragen je niet begreep.
 • Zorg voor goede aantekeningen in de les. Een docent vertelt in aantekeningen altijd wat hij/zij belangrijk vindt en dus ook in de toets!
 • Kijk in je Binas. Je Binas is waardervoller dan je docent. Bij goed gebruik kun je hier heel veel antwoorden in vinden. Je weet alleen wat je kunt vinden door je Binas geregeld te gebruiken.

Het proefwerk leren:

 • Begin altijd op tijd met leren door het maken van een planning. Een proefwerk begin je minimaal één week van tevoren te leren, een groter schoolexamen (4 – 5 thema’s) start je twee tot drie weken vooraf. Belangrijk is dat je de dag vooraf geen nieuwe stof meer hoeft te leren; de laatste dag is bedoeld om te oefenen en trainen met oude examenopdrachten om te controleren of je écht alles kent.
 • Lees éénmaal het boek door en maak daarbij korte en bondige samenvattingen of bewerk bestaande samenvattingen. Verwerk hierin de aantekeningen van je docent. Een goede samenvatting bestaat niet uit lange lappen tekst, maar het liefst uit duidelijke schema's.
  • Ja dit kost veel tijd, maar je samenvatting is zowel voor je so, proefwerk, schoolexamen en eindexamen. Je gebruikt de samenvatting dus meerdere keren.
  • Veel gemaakte leerfout: “Denken dat je de leerstof beheerst als je het boek 4x doorleest”.  Na vier keer lezen blijft de moeilijke 25% van de leerstof nog steeds niet hangen. Je verliest veel tijd aan het blijven herhalen van de simpele leerstof.
  • Maak desnoods tijdens het leren van de samenvatting nog een ‘samenvatting van de samenvatting’ om de moeilijke dingen ook in je hoofd te krijgen.
  • Te lui om samenvattingen te maken? In je boek staat vaak een samenvatting, vraag een klasgenoot of koop biologie samengevat. Dit laatste boekje is een aanrader voor je examen!
 • Nu je de samenvatting kent ga je het boek nog eenmaal doorbladeren op afbeeldingen. Biologen zijn dol op het gebruik en begrijpen van afbeeldingen. Leer de belangrijke afbeeldingen en kijk vooral op welke manier te afbeeldingen terugkomen in Binas.
 • Bestudeer de fouten die je gemaakt hebt in de opdrachten van je boek
 • Je hebt nu alle leerstof in je hoofd zitten. Om een beeld van mogelijke toetsvragen te krijgen ga je oude examenopdrachten oefenen. Deze vind je bij elk thema van biologiepagina.nl. Bijna al je toetsen in de bovenbouw zullen bestaan uit bewerkte vragen van oude examens. Door veel examenvragen te oefenen, train je jezelf in het maken van denkstappen bij moeilijke biologievragen en zal je inzicht verbeteren.

Aanrader voor je examen: Bestel via deze link biologie samengevat